Het OS avontuur - Een nieuw begin, een nieuw platform

Door Martindo op zondag 23 november 2014 01:20 - Reacties (4)
Categorie: OS Development, Views: 4.227

Helaas, de vorige poging is stil komen te liggen, vooral door het aangaan van wat andere projectjes. Maar omdat mijn Raspberry Pi nu eigenlijk ligt weg te stoffen, heb ik besloten deze even te ontdoen van zijn stoflaag en er wat mee te gaan doen. Vandaar deze blog.

ARM of x86
Omdat ik mijn Raspberry Pi niet gebruik op dit moment ( webserver overgeheveld naar een VPS) ga ik voor het ARM platform een OS schrijven. Dit doe ik ook omdat op mijn voornaamste informatiebron, osdev.org, een heel mooi artikel staat over een hele simpele kernel. Hiermee heb ik in ieder geval een goede start en kan ik vanaf hier verder werken.

Kan ik je broncode inzien?
Ik wil eerst een werkend begin hebben voordat ik broncode beschikbaar stel. Hoe ik de broncode online ga zetten, moet ik nog even aankijken. Maar dat horen (en zien) jullie dan wel. :)

Mijn doel
Mijn doel is vooral een educatieve ervaring te hebben over de exacte opbouw van een besturingssysteem. Een compleet werkend besturingssysteem met volledige GUI, oh hell no. Ik beperk mijzelf eerst tot een command-line interface.

Dat was het voor nu! Ik ga proberen elke zondag een artikel online te zetten hiervan om mijzelf ook daadwerkelijk gemotiveerd te houden. :)

Met het gezin richting de cloud

Door Martindo op maandag 17 november 2014 19:48 - Reacties (16)
Categorie: Overig, Views: 7.212

Al ruim twee jaar werk ik met Dropbox, ik gebruik het momenteel voor al mijn belangrijke documenten van school. Het werkt tot nog toe zonder enige problemen en ik vind het nog steeds fijn werken. Mijn moeder heeft sinds een jaar een iPad waar ze al haar 'computerwerk' op doet. Mijn vader werkt op zijn laptop. Beiden hebben geen ervaring met het 'werken in de cloud'. Nu mijn moeder vanaf vandaag ook Word op haar iPad heeft draaien, heb ik besloten hen mee te nemen in de cloud.

Omdat mijn moeder zo af en toe nog eens documenten moet tikken, was de keus om Word te installeren op haar iPad snel gemaakt. Opslaan op het device zelf is geen optie, maar Word geeft de keuze Dropbox te koppelen aan Word. En dat is toch wel een fijne optie! :)

Via een referral mijn beiden ouders een account gegeven op Dropbox gegeven en daarmee heb ik meteen wat extra ruimte. :) Ik heb nu een shared folder voor het gezin waar we in kunnen. Zo kunnen we allemaal documenten met elkaar delen als dat nodig is.

Alles is nu ingesteld en ik ben nu benieuwd hoe we dit gaan ervaren in de komende tijd, misschien dat we boodschappenlijstjes bijhouden als dat moet :P

Tot zover het eerste deel van het avontuur. Volgende keer de ervaringen en wat we allemaal dan doen.

Nostalgie op zijn best, genaamd VB6.

Door Martindo op woensdag 15 oktober 2014 13:04 - Reacties (3)
Categorie: Computer, Views: 2.650

Ik studeer Technische Informatica en wij kunnen via een website (DreamSpark) software van Microsoft gratis krijgen onder academische licentie. Ik had afgelopen week een gesprek met een klasgenoot over hoe we zijn begonnen met programmeren. En toen kwam mijn eerste echte programmeerervaring naar voren: een hello world applicatie in Visual Basic 6.

Ik ben maar even wezen kijken op DreamSpark en verdomd! Visual Basic 6 is nog steeds te downloaden. Het eerste wat ik dus heb gedaan, is de download maar even aanzetten. Na wat klooien met de installatie heb ik hem aan de praat gekregen.

Uiteraard het eerste wat ik heb gemaakt is het oeroude hello world-programma. Man o man, wat is dit gewoon pure nostalgie. Hier is mijn leven als computerexpert van de familie mee begon.

Mijn allereerste functionele applicatie die ik ooit heb gemaakt, was een chatapplicatie voor twee clients. Dit was dan een forms applicatie met Winsock en zogenaamde wachtwoorden die hardcoded waren in de broncode. Veiliger kan het niet! :o

En dat laatste ga ik toch eens proberen nog eens te maken, gewoon eens zien of het nog werkend is te krijgen. Ik hou jullie op de hoogte!

Privacy, wat is het?

Door Martindo op maandag 17 maart 2014 20:46 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 3.630

Voordat er iets in het nieuws kwam van alle afluisterpraktijken van de NSA hadden we het bijna nooit over privacy en gerelateerde onderwerpen. Sinds het moment dat Edward Snowden met het nieuws naar buiten kwam, is het het gesprek van de dag geworden. Bestaat privacy nog wel?

Het verhaal begon dat er nieuwsberichten naar buiten werden gebracht door The Washington Post (als ik Tweakers mag geloven) over het PRISM-programma wat eigenlijk inhoudt dat ze via het aftappen van telefoons en dergelijken terroristische aanslagen wilden voorkomen.

Direct nadat dat in het nieuws kwam werd dat binnen extreem korte tijd wereldnieuws en was het gesprek van de dag alleen nog maar privacy. Vragen zoals "Bestaat privacy nog wel?" of "wordt ik nu afgeluisterd?" werden veelgestelde vragen.

Voordat er ook maar iets in het nieuws kwam over de NSA was privacy de normaalste zaak van de wereld en maakte je je eigenlijk niet erg druk dat je afgeluisterd werd, tenminste: als je legaal bezig was.

Dit veranderde toen het PRISM-programma aan het licht kwam. Sindsdien zijn er mensen zich steeds drukker gaan maken over het gevoel van privacy en hoe je privacy kan behouden. Zo kwam het bedrijf GeeksPhone met de Blackphone, een telefoon gemaakt op privacy.

Ook zijn er kickstarters gestart met concepten en prototypes om privacy veilig te stellen. Maar hebben deze maatregelen wel effect of zal de NSA alweer nieuwe snufjes hebben om je in de gaten te houden. Ik zet er mijn twijfels bij of dergelijke producten daadwerkelijk nut hebben.

Ik heb sinds de onthullingen van Edward Snowden vraagtekens gezet bij mijn definitie van privacy. Ik ben van mening dat privacy pas bestaat als je je afsluit van internet. Jezelf buitensluiten van enig contact met internet en gerelateerde technologie zijn volgens mij de enigste mogelijkheid waarmee je privacy nog hebt.

Ik vroeg mij af wat jullie mening/gedachte is over privacy en of jullie denken dat privacy nog bestaat of ooit bestaan heeft.

Ps: dit was een eerste uitgebreide post, ik ben van plan meerdere van deze artikelen te gaan schrijven. :)

Muziek met een knipoog naar de huidige wereld

Door Martindo op zondag 16 maart 2014 14:12 - Reacties (4)
Categorie: Muziek, Views: 3.923

Een paar dagen geleden kwam er op Facebook een bericht langs van een vriend van me dat hij een rolletje speelde in een videoclip van een bandje. Het is een catchy nummer wat in je hoofd blijft ronddwalen. Echter is dat niet de voornaamste reden dat ik er een blogartikel over schrijf.

Wat namelijk nog veel leuker is, is dat het met een knipoog naar de huidige situatie van de wereld is. Zo gaat het nummer over de NSA, ofwel de No Sugar Association. Het gaat over een man, John the Sugarman, die opstaat voor de rechten om te doen wat hij wilt.

Meer dan dit hoef ik er eigenlijk niet over te zeggen, ik zou gewoon zeggen: bekijk en luister!

G is for Giraffe - John the Sugarman


Nog wat leuks: de videoclip is in een stad opgenomen, wie weet welke stad? :P