Privacy, wat is het?

Door Martindo op maandag 17 maart 2014 20:46 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 3.504

Voordat er iets in het nieuws kwam van alle afluisterpraktijken van de NSA hadden we het bijna nooit over privacy en gerelateerde onderwerpen. Sinds het moment dat Edward Snowden met het nieuws naar buiten kwam, is het het gesprek van de dag geworden. Bestaat privacy nog wel?

Het verhaal begon dat er nieuwsberichten naar buiten werden gebracht door The Washington Post (als ik Tweakers mag geloven) over het PRISM-programma wat eigenlijk inhoudt dat ze via het aftappen van telefoons en dergelijken terroristische aanslagen wilden voorkomen.

Direct nadat dat in het nieuws kwam werd dat binnen extreem korte tijd wereldnieuws en was het gesprek van de dag alleen nog maar privacy. Vragen zoals "Bestaat privacy nog wel?" of "wordt ik nu afgeluisterd?" werden veelgestelde vragen.

Voordat er ook maar iets in het nieuws kwam over de NSA was privacy de normaalste zaak van de wereld en maakte je je eigenlijk niet erg druk dat je afgeluisterd werd, tenminste: als je legaal bezig was.

Dit veranderde toen het PRISM-programma aan het licht kwam. Sindsdien zijn er mensen zich steeds drukker gaan maken over het gevoel van privacy en hoe je privacy kan behouden. Zo kwam het bedrijf GeeksPhone met de Blackphone, een telefoon gemaakt op privacy.

Ook zijn er kickstarters gestart met concepten en prototypes om privacy veilig te stellen. Maar hebben deze maatregelen wel effect of zal de NSA alweer nieuwe snufjes hebben om je in de gaten te houden. Ik zet er mijn twijfels bij of dergelijke producten daadwerkelijk nut hebben.

Ik heb sinds de onthullingen van Edward Snowden vraagtekens gezet bij mijn definitie van privacy. Ik ben van mening dat privacy pas bestaat als je je afsluit van internet. Jezelf buitensluiten van enig contact met internet en gerelateerde technologie zijn volgens mij de enigste mogelijkheid waarmee je privacy nog hebt.

Ik vroeg mij af wat jullie mening/gedachte is over privacy en of jullie denken dat privacy nog bestaat of ooit bestaan heeft.

Ps: dit was een eerste uitgebreide post, ik ben van plan meerdere van deze artikelen te gaan schrijven. :)

Volgende: Nostalgie op zijn best, genaamd VB6. 10-'14 Nostalgie op zijn best, genaamd VB6.
Volgende: Muziek met een knipoog naar de huidige wereld 03-'14 Muziek met een knipoog naar de huidige wereld

Reacties


Door Tweakers user PdeBie, maandag 17 maart 2014 21:07

Ik ben van mening dat privacy pas bestaat als je je afsluit van internet. Jezelf buitensluiten van enig contact met internet en gerelateerde technologie zijn volgens mij de enigste mogelijkheid waarmee je privacy nog hebt.
En niet meer buiten komt. Geen analoge abonnementen (krant) meer afneemt en geen contact meer hebt met andere mensen. Ook dat is namelijk van invloed op je privacy ;)

Door Tweakers user H!GHGuY, maandag 17 maart 2014 21:11

Het is niet genoeg om je af te sluiten van internet en gerelateerde technologie.

Wat met al die camera's die er overal rondhangen? Wat met cell-phone tracking? Wat met het rekeningrijden waar al veel te lang sprake van is? Wat met slimme energiemeters? TV's die je kijkgedrag analyseren? Het samenleggen van talloze databanken van de overheid en misschien zelfs bedrijven?

De vraag is: waar trekken we de grens? Als ik alle facebook-addicts mag geloven is er geen grens, wat mijzelf betreft is de grens duidelijk: je krijgt enkel die info die je strikt noodzakelijk hebt en je slaat niets op wat niet noodzakelijk is. Voor al de rest wil ik dat je op de knieŽn komt bedelen voor mijn toestemming.

Door Tweakers user Palmolive, maandag 17 maart 2014 22:10

Privacy is dood en dat gaat niet veranderen totdat er wereldwijd een aantal grote regeringen instorten, einde verhaal.

Door Tweakers user johnkeates, dinsdag 18 maart 2014 00:56

Voordat er ook maar iets in het nieuws kwam over de NSA was privacy de normaalste zaak van de wereld en maakte je je eigenlijk niet erg druk dat je afgeluisterd werd,
eh, nee. Ik weet niet onder welke steen de mensheid die dat dacht leeft, maar "privacy" is niet opeens sinds NSA weg ofzo, dat was toch net wat eerder...

Ik denk dat je bedoelt dat voor het NSA nieuws de meeste mensen de Amerikaanse privacy-hype gewoon lekker negeerden, het had immers niks met hun leven te maken, er werden niet minder biertjes gedronken en de feestjes waren niet minder leuk. Dus dan maakt al dat privacy geneuzel niet echt veel uit. Na NSA krijgen we een beetje veramerikanisatie en is alles in rep en roer om "Privacy". Terwijl het daar toch al wat jaartjes te laat voor is. Ongericht data verzamelen en analyseren is niet nieuw en ook niet iets wat alleen door overheden gedaan wordt.

Door Tweakers user Adion, vrijdag 21 maart 2014 18:41

Wat 'praktische privacy' aangaat zijn we er volgens mij dankzij onder andere facebook net op vooruit gegaan.
Vroeger als je iets wilde delen zette je een eigen webstek op bij geocities of yahoo ofzo, en dan kon meteen iedereen het lezen.
Bij facebook daarintegen heb ik heel nauwkeurige controle over of ik iets deel met vrienden, met iedereen, met 1 persoon of met een aantal personen.

Ik heb ook het gevoel dat al die data die google, facebook, etc... over je verzamelen behoorlijk goed geheim gehouden word. Misschien ligt het aan mijn omgeving, maar ik heb nog van niemand gehoord dat er prive-informatie onbedoeld toch bij iemand anders terecht kwam.
Je vrienden, kennissen, familie, (mogelijke) werkgever, ... lijken niet meer van je te weten dan wat jij met ze gedeeld hebt, dus wat mij betreft is er nog zeker privacy.

Ik geef toe dat het niet zo netjes is wat de NSA (en mogelijk andere overheden) verzamelen, maar het gebruik van al die informatie lijkt tot dusver toch maar zeer beperkt tot effectief het opsporen van terroristen.

Reageren is niet meer mogelijk