Informatica op het middelbaar onderwijs

Door Martindo op zondag 18 november 2012 01:54 - Reacties (60)
Categorie: -, Views: 10.025

Op dit moment zit ik in het examenjaar van de havo, met het profiel NatuurTechniek met Wiskunde D en Informatica. In deze blog wil ik het over het laatste hebben, informatica op het middelbaar onderwijs. Ik vind het niveau nogal laag.

Laat ik eerst even mijn situatie schetsen bij mij op school. De havo duurt vijf jaar. In de eerste twee jaar hebben (hadden, dit wordt afgeschaft) wij het vak 'informatiekunde'. Dit is eigenlijk meer een 'cursus' hoe je met het Office pakket om moet gaan. Omdat het vrij normaal is voor de jeugd van tegenwoordig, heeft de schoolleiding ervoor gekozen dit vak te laten vervallen en daarvoor in de plaats is het vak Drama gekomen.

In het derde jaar heb ik dus geen computer-gerelateerd vak, alhoewel informatiekunde ook niks was. In het vierde en vijfde jaar volg ik dus informatica, maar toch vind ik het nog een vrij vaag vak. Waarom? Nou ja, als ik als leerling een beetje docent moet lopen spelen?!

Afgelopen weken zijn wij bezig geweest met een website (HTML, CSS, PHP en MySQL). Bij een paar ging het HTML en CSS nog wel goed, maar niemand kwam ver genoeg met PHP en de rest. Wat het probleem bij ons is, is dat de leraar een beetje achter z'n PC blijft hangen en zelf niet echt lesgeeft. In de afgelopen weken heb ik zowat aan iedere klasgenoot van mij uitgelegd hoe ze moesten werken, wat waarvoor bestemd was en waar ze informatie konden vinden.

Uiteindelijk heeft iedereen een site in kunnen leveren, maar dat komt eigenlijk alleen omdat ik iedereen heeft aardig heb gehopen. Alhoewel mij dat toch wel voor een week of drie, vier aan winegums heeft opgeleverd :P.

Een docent die elke les een beetje achter een PC zit terwijl hij gewoon een uur lang kan uitleggen hoe een site in elkaar steekt (en ook de basis van PHP en MySQL) is bij ons dus ver te zoeken.

Zijn er mensen hier op Tweakers/Tweakblogs die mensen kennen op het middelbaar onderwijs (havo) en misschien deze situatie kunnen herkennen. Ik vind persoonlijk dat hier wat aan gedaan moet worden, de basiskennis die ik bij informatica leer, kan je nog best wat aan hebben later. Ik begrijp dat het erg oriënterend bedoeld is, maar toch verwacht ik van docenten dat ze wat uitleggen en niet achter een monitor verstopt zitten en dat ik ondertussen de leraar ben.

Volgende: Arduino robot, het idee 11-'12 Arduino robot, het idee
Volgende: First Impression: iPhone 5, iPad met retina en iPad mini. 11-'12 First Impression: iPhone 5, iPad met retina en iPad mini.

Reacties


Door Tweakers user Eagle Creek, zondag 18 november 2012 02:06

Ik denk dat scholen gewoon niet zo goed weten wat ze ermee aanmoeten. Waar het leren van Office 10 jaar geleden nog echt wel toegevoegde waarde had, is dat anno 2012 vaak gemeengoed, of opgenomen in andere vakken.

Daarna is het een soort hutspot ratjetoe geworden lijkt het wel. De ene school gaat aan de slag met websites, de andere met professionele Office-skills (hoe maak je een fatsoenlijk rapport) en weer anderen gaan full frontal met Java en C++ aan de slag.

Ik denk dat zolang de overheid niet hard bepaald welke IT-skills door een middelbare school geleverd moeten worden, het toch voor elke school eigen visie en prioriteit blijft. Dikwijls zie je immers docenten Nederlands of techniek die er maar wat IT uren bij geven.

Door Tweakers user Mint, zondag 18 november 2012 02:09

Ik ben het zeker met je eens. Op de middelbare school had ik ook 'informatica'. Dit hield in dat we een website moesten maken en in Java een rekenmachientje moesten programmeren. Ik merkte precies hetzelfde: docent blijft achter zijn PC hangen en wanneer er vragen komen, worden ze niet opgelost (wat mij overigens ook wel een kratje bier op heeft geleverd :) ).

Ik ben het met je eens dat er wat aan gedaan moet worden, maar wat verwacht je dan precies? PHP en MySQL is inderdaad vrij basic en kan zo aangeleerd worden, maar hoe ver moet je daarmee gaan? Ga je mensen aanleren om SQL-statements via PDO uit te laten voeren (meer theorie, maar meteen goed aanleren), of 'ouderwets' SQL-queries als string intikken en uit laten voeren? Zelf vind ik dat je niets leert door te zeggen welke regels code je nodig hebt om iets op het scherm te toveren wat uit een database komt, maar 99% van mijn klasgenoten interesseerde het helemaal niet en wilde gewoon een voldoende halen om het vak af te sluiten.

In mijn ogen is dergelijk werk té abstract om diep genoeg in de materie te kunnen duiken zonder dat je fulltime Informaticalessen volgt. Daarvoor zijn MBO-, HBO- en WO-opleidingen. Toch vind ik zeker dat er een docent moet staan die het geheel in een dergelijke vorm weet te gieten, zodat jongeren kennis kunnen maken met het vakgebied en hiervoor geënthousiasmeerd kunnen worden.

Al met al vind ik dat Informatica een keuzevak moet worden, waarbij er dieper op de materie ingegaan moet worden. Wanneer je leert programmeren, is het veelal trial and error en is er op internet een schat aan informatie te vinden. Wanneer je begint met programmeren, begin je met basics. Dat zorgt ervoor dat de problemen vast ergens gedocumenteerd zijn met een oplossing (+ uitleg), zodat je in principe altijd wel verder kunt. Het is daarbij niet direct nodig dat de docent jarenlange programmeerervaring heeft, maar enige programmeer- en didactische skills zijn dan wel vereist.

[Reactie gewijzigd op zondag 18 november 2012 02:11]


Door Tweakers user F.West98, zondag 18 november 2012 02:26

Ik merk hetzelfde bij mij op vwo. Je hebt het keuzevak informatica waar je dan een website leert bouwen. Kortom, groepje bestaat uit mensen die het niets vinden en het ook niets interesseert. Ze krijgen de basis van css en html en moeten daarmee een site maken. Beoordeling adhv het aantal fouten in de w3c validator en eindproduct.

Niemand doet dus iets in die les, in de uitleg wordt verteld dat je de opmaak zusenzo moet doen, wat allemaal inline is. Structuur in pagina met tabellen, wel zo handig. Enzovoorts enzovoorts. Echt heel slecht. Wordt gehost op een free hosting dingetje enzo. De eindproducten zijn stuk voor stuk Web 1.0 pareltjes.


Inmiddels volgz ik de Technasium stroom, met extra uitgebreide techniek. Leuk vak, ook nu hebben we keuzecolleges. Je kan allemaal technische dingen volgen wat gaat van robotjes maken tot nadenken over uitgaansgelegenheden op het water. Bij de robotjes (gebaseerd op Arduino) moet je 'm ook zelf programmeren, hoe zoek je zelf maar uit. Gelukkig heb ik er wel ervaring mee maar ze gaan ervan uit dat ja met enkel mainboard zelf al genoeg kan. Ik heb gezegd dat dat niet zo was maar nee je moet het er maar mee doen. (Dit is de voorbereiding, eenmaal bij de colleges krijg je daar alle benodigde apparatuur en dat is hopelijk wel goed)

Door Tweakers user i-chat, zondag 18 november 2012 08:20

maar nu terug naar het begin, waarom in godsnaam word deze kinderen geleerd om met php overweg te gaan als de meesten nog niet eens professioneel met office om kunnen gaan,
hun pc niet kunnen opschonen als die met virussen is overladen, geen enkel besef hebben van wetgeving rond computers, maar ook nooit in aanraking zijn geweest met OSX en linux.

en dan gaan ze nog zeuren dat ze nog moeilijker / cooler willen... zonder mogelijk enig besef te hebben van wat ze 'ECHT' nodig hebben.

aan de school van deze blogger, ga godverdomme eens aan het werk en besteed dat geld eens waar wij nederlanders krom voor liggen op een degelijke manier, en laat die lam lul die nu it vakken geeft iets gaan doen dat ie wel kan...

Door Tweakers user po1son, zondag 18 november 2012 08:57

Ik zit in het vijfde jaar VWO en eergisteren heeft een leraar ons uitgebreid uitgelegd hoe je een grafiek in excel maakt. Interessant hoor?

Eerlijk gezegd moet je niet klagen dat je lessen over scripting gaan (hoe slecht ook). Hier in België zijn de middelbare scholen nog LANG niet op dat niveau. Er zijn genoeg leraars die elke dag een laptop gebruiken voor powerpoint maar toch aan een leerling moeten vragen om de laptop aan te zetten omdat ze niet weten welke kabels waar moeten....

Door Tweakers user tiempjuuh, zondag 18 november 2012 09:17

Op mijn school wordt geen informatica gegeven. Nu is dat op zich nog niet eens zo heel erg, de meesten weten wel hoe je een werkstuk moet maken in Wordof hoe je even een presentatie In elkaar draait. Wat echter wel zorgelijk is, is dat het hoofd ICT nog geen fatsoenlijke website kan maken. Wat nog een stuk zorgelijker is, is dat de gedeelde exchange database al meerdere malen besmet is met een virus. En niet alleen je naam en e mail staat erop, maar ook je telefoonnummer een adres. En dat de gemiddelde pc nog nooit een update heeft gezien is ook niet van positieve invloed op mijn vertrouwen.

Er kan nog en hoop verbeterd worden, qua ICT lessen, maar laat het ze zelf dan eerst eens leren...

Door Tweakers user i-chat, zondag 18 november 2012 09:35

po1son schreef op zondag 18 november 2012 @ 08:57:
Ik zit in het vijfde jaar VWO en eergisteren heeft een leraar ons uitgebreid uitgelegd hoe je een grafiek in excel maakt. Interessant hoor?

Eerlijk gezegd moet je niet klagen dat je lessen over scripting gaan (hoe slecht ook). Hier in België zijn de middelbare scholen nog LANG niet op dat niveau. Er zijn genoeg leraars die elke dag een laptop gebruiken voor powerpoint maar toch aan een leerling moeten vragen om de laptop aan te zetten omdat ze niet weten welke kabels waar moeten....
en nu via exel wat raportjes naar cristal reports exporteren, een degelijke presentatie bouwen, andere office pakketten gebruiken en er het zelfde mee kunnen... een access database exporteren naar verschillende zaken...

je moet ook niet denken dat je op de basis al direct moet leren programmeren docenten die dat doen zijn te lui om degeijk les te geven.

Door Tweakers user azerty, zondag 18 november 2012 09:37

Ik heb in het middelbaar hier in België 2 scholen doorlopen, en alletwee even "erg".

Begonnen met theorie over een pc (toetsenbord is input, scherm output en die soort zaken), dan internet browser (IE ;( ) dan Word, Excel. Toen we bij Excel aanbeland waren (4e middelbaar bij ons), had ik gelukkig een lerares die iets meer vooruitliep en mij extra's liet doen, want macro'tjes programmeren voor excel was kinderspel xD. In het 5e en 6e was het een keuzevak, dat velen deden omdat het gemakkelijk was en ze op internet konden surfen, omdat de les verder gewoon voorbeeldjes namaken was. Toen hebben we... Office verder gedaan! Access, Publisher (waar het er op neer kwam zo juist mogelijk een voorbeeld na te maken en daar kreeg je punten op)...

Voor de mensen die er geen interesse in hebben is zoiets saai wegens niet interessant, voor diegenen die interesse hebben erin is het ook saai, wegens geen uitdaging...

Door Tweakers user Gropah, zondag 18 november 2012 10:01

wsitedesign schreef op zondag 18 november 2012 @ 09:37:
Voor de mensen die er geen interesse in hebben is zoiets saai wegens niet interessant, voor diegenen die interesse hebben erin is het ook saai, wegens geen uitdaging...
Precies dit. Bij mij op het VWO was informatica niet meer dan verslagen schrijven over bepaalde onderdelen van informatica (encryptie en taalherkenning) en de geschiedenis (ontwikkeling van de computer en Turing). Daarnaast was het de bedoeling dat je een website zou maken (1.0), maar dat kwam uiteindelijk alleen neer op het nadenken over de layout en niet het "programmeren" zelf. Voor de rest nog een game met gamemaker in een groepje, maar daar kwam het er op neer dat ik zelf alles deed, omdat we (of beter gezegd ik) geavanceerd wou doen met een FPS (aanpassen op al bestaand werk) en daardoor daadwerkelijk moesten coderen ipv het klik en sleep.

De docent was echter wel ondersteunend en er was een blok dat je mocht kiezen tussen blender of een verslag, maar van blender had hij geen kaas gegeten en de tutorial die hij had gevonden was ook niks, dus uiteindelijk moest iedereen een verslag maken.

En dan ga je naar de RuG om informatica te studeren en weet je dat er grofweg veel uren zijn verspild aan informatica op de middelbare school

Door Tweakers user Caelorum, zondag 18 november 2012 10:36

i-chat schreef op zondag 18 november 2012 @ 08:20:
maar nu terug naar het begin, waarom in godsnaam word deze kinderen geleerd om met php overweg te gaan als de meesten nog niet eens professioneel met office om kunnen gaan, [...]
Headings? Wat is dat? Stijlen überhaupt? Nooit gebruikt. Pivot tables?
Als ik kijk naar het gemiddelde niveau van word documenten denk ik dat ze beter nog wat meer kunnen gaan verdiepen in Word. Jammer genoeg bleef het bij de informatiekunde die ik kreeg 7 jaar geleden heel erg oppervlakkig.
Word zal tegenwoordig denk ik nog wel gaan met die Ribbon interface. Veel functies worden nu toch wel meer gebruikt. Maar fatsoenlijk met data werken in Excel of fatsoenlijk met Access omgaan is teveel gevraagd. Overigens geld dit dus ook voor vergelijkbare software LibreOffice varianten enz.

Wat betreft de leraar die niet achter zijn bureau vandaan komt. Wen er maar alvast aan. Die zal je nog wel vaker tegenkomen. Vooral op het HBO zie je ze nog wel eens. Gelukkig op het WO op master niveau eigenlijk niet meer (en anders sleur je ze er zelf achter vandaan :P)

Door Tweakers user Infant, zondag 18 november 2012 11:36

En Martindo, hoeveel elektrotechniek krijg je op de HAVO tegenwoordig?

Door Tweakers user mux, zondag 18 november 2012 12:11

De functie van scholen, hogescholen en universiteiten is niet om mensen toepassingen te leren (office, php, etc.), maar om de fundamenten te leggen zodat ze begrijpen hoe zulke toepassingen werken. Van wat ik heb meegekregen van middelbaar onderwijs is daar simpelweg de brainpower niet voor om fatsoenlijk te geven. Dan krijg je dus docenten die op een brakke, ongeinspireerde manier copypasta opdrachten vanaf het internet aan hun studenten geven, wat niks helpt voor het begrip van logica binnen een computer, de studenten alleen maar demotiveert en slechte programmeergewoontes veroorzaakt.

Zelfde geldt voor elektrotechniek. In beide velden is een groot tekort en wordt niks gedaan om studenten in het vak te interesseren en erin vooruit te helpen. Zonde.

Door Tweakers user marti-n, zondag 18 november 2012 12:53

Lees hier toch wel een aantal dingen in die mij zeer bekend voorkomen. Heb inmiddels een interessante schoolperiode al gehad, begonnen in de HAVO/VWO brugklas, daarna helaas afgezakt richting VMBO-TL/GL, daarna MBO systeembeheer en nu HBO systeembeheer.

Heb in de brugklas informatica gehad, waarbij we hebben geleerd hoe we met html (geen css, laat staan PHP oid) een site moesten bouwen, zeer basic allemaal, maar heeft wel de basis gelegd voor de rest van m'n schooltijd.
Op de TL in het 2e jaar helemaal niks gehad, waarna er in het 3e en 4e jaar ineens 'technologie' bijkwam. Hield ongeveer in dat we de basic office skills leerden (Word en Excel, 2003 overigens, terwijl iedereen in de klas thuis 2007 toen al had) en daar een soort certificaat voor kregen, dat door de school zelf bedacht was. Ook hebben we toen de basic functies van XP geleerd en zijn we weer verder gegaan met een HTML site bouwen, met dezelfde moeilijkheidsgraad als in de brugklas (weer geen CSS, PHP of iets anders erbij, uitlijnen met tabellen enz..)

Daarna dus doorgestroomd naar MBO systeembeheer, waar ineens wel programmeren werd aangeleerd, HTML/CSS/PHP/MySQL en daar heb ik nu op het HBO ook flink wat aan, als ik het vergelijk met de mensen die van de HAVO afkomen, of mensen die op het MBO geen programmeren hebben gehad.

Om even terug te komen op de brugklas, heb een zusje die vorig jaar de VWO brugklas heeft gedaan, waar ze ook informatica kreeg. Dat niveau was ongeveer hetzelfde als het 7 jaar geleden was, met enig ander punt is dat er nu met office 2007 en Windows 7 wordt gewerkt.
Ze zit nu in de 2e VWO en heeft nu ook geen informatica meer. Niet dat zij het websites bouwen nou zo interessant vond, maar wel zonde voor de mensen die dat wel leuk vinden.

Door Tweakers user lennart111, zondag 18 november 2012 13:28

even offtopic: hulde voor dit blog, je zou er een forumtopic van moeten maken.

ontopic:
ik zit nu in 6VWO, en bij mij op school word geen informatica meer gegeven. Dit is namelijk afgeschaft in het jaar voor mij.
In de eerste 2 jaar op het VWO kregen wij, net als veel mensen hierboven, het vak informatiekunde wat niet veel meer was dan office (2003), ultra basic HTML en theorie over de geschiedenis van de computer. het 3e jaar kregen wij geen IT gerelateerd vak.
informatica was bij ons op school een keuze vak waar je wat basic HTML/PHP/CSS en C++ leerde. het werd helaas afgeschaft omdat de school vond dat het geen leraar kon vinden en omdat het eigenlijk geen leraar meer wilde vinden, want het zou te veel gaan kosten.

een ander punt dat hierboven al aangestipt word is de omgang van scholen met de gehele IT omgeving: schoolsites die niet werken, ELO's die crashen, PC's die de benodigde programma's niet kunnen draaien en ga zo maar door.

het probleem is alleen het gebrek aan wettelijke dwang, Informatica is geen verplicht vak en dus mogen scholen het zelf invullen. en het gevolg daarvan kennen we allemaal wel.

@Crazy D: heb je het nou over een les waarbij de docenten door de leerlingen les worden gegeven? want als ik kijk hoe inadept de meesten zijn bij mij op school dan vraag ik me af onder welke steen ze de afgelopen 10 jaar geleefd hebben.

[Reactie gewijzigd op zondag 18 november 2012 17:37]


Door Tim, zondag 18 november 2012 16:44

Wees blij dat je zowieso iets krijgt.

Ik heb vwo doorlopen en bij ons was er geen informatiekunde/informatica.
Ik volg inmiddels informatica op de universiteit, en de meeste mensen om me heen hebben een stuk meer ervaring vanuit het vwo.

Ik heb inmiddels c#, haskell en sql langs zien komen, maar eerlijk gezegd heb ik html/php nog nooit aangeraakt.
En grafieken in excel maken heb ik misschien 2 keer gedaan.

Door Tweakers user Crazy D, zondag 18 november 2012 17:02

Ik denk dat het onzin is dat je op de HAVO moet leren programmeren. De paar mensen die dat willen doen dat allang en voor de rest is het nodeloos gepruts.

ik weet ook niet zo goed wat je tijdens informatica wel moet leren. Praktische zaken zoals Office (en dan goed office met thema's, stijlen, pivot tables, look ups, etc) maar daar heb je zo uitgebreidt alleen maar aan als je iets op kantoor gaat doen. Voor de rest is het voldoende om te weten hoe je een nette heading aanmaakt in Word. Dus dat is ook vrij specifiek eigenlijk.

Misschien is algemeen leren omgaan met de computer nog wel het beste. Leren dat je niet bang hoeft te zijn als je ergens op klikt (behalve als dat Delete is ;)), leren hoe je efficiënt iets opzoekt ("desk research" bij HBO Informatica via het LOI), een beetje algemeen Windows kennis (toch het meest gebruikte OS). Zorgen dat de mensen die van school komen weten hoe ze met een computer moeten werken. Ja je zou verwachten dat iedereen dat ondertussen wel kan maar dat blijkt toch niet zo te zijn...

Door Tweakers user Eagle Creek, zondag 18 november 2012 17:44

Ik denk dat het onzin is dat je op de HAVO moet leren programmeren. De paar mensen die dat willen doen dat allang en voor de rest is het nodeloos gepruts.
Daar sluit ik mij bij aan. Ik zie iets specifieks als programmeren niet als taak van het middelbaar.

(en daarmee sluit ik me ook aan bij de rest van je bericht).

Ik denk dat het beeld van de technische jongere Tweakers alhier toch wel vertekend is.

Door Tweakers user Ahrnuld, zondag 18 november 2012 17:59

Ik heb me hier vorig jaar toevallig een tijdje in verdiept. Er zijn inderdaad veel scholen waar dit niet goed gaat. Je klacht is terecht, de docent en de organisatie gaan hier in de fout. Je hoort klassikale uitleg te krijgen die je voldoende op weg te helpt om de opdrachten, uit een lesmethode (bijv. een boek) zelf te maken.

In de praktijk is dat dus niet altijd mogelijk, omdat het een vak is dat specifieke technische kennis vereist, maar onvoldoende uren heeft om een fulltime docent voor aan te nemen. Vaak wordt dit dan bijv. erbij gedaan door een wiskundedocent.

De discussie wel/niet programmeren aanbieden is een andere dan de opzet van deze blogpost. Er is vanuit Den Haag besloten dat je informatica kunt volgen op de HAVO en het VWO, en in de praktijk komt dat neer op o.a. de basisbeginselen van het programmeren. Het is vanwege de resultaten misschien wel nodig om die discussie ook te gaan voeren.

[Reactie gewijzigd op zondag 18 november 2012 18:24]


Door Tweakers user iThinkSo, zondag 18 november 2012 19:45

Wij kúnnen nog geneens iets met informatica kiezen :S


Door Tweakers user PixelPhobiac, zondag 18 november 2012 22:15

Sterker nog, nog geen twee jaar geleden mijn HAVO diploma gehaald en ik heb geen enkel informatica gerelateeerd vak gehad of kunnen kiezen.

Door Tweakers user Zerfox, zondag 18 november 2012 23:33

Hey, leuke blog!
Ik denk dat dit vooral afhankelijk is van je school. Op dit moment zit ik in 6vwo en zit ik dus in mijn derde jaar Informatica. We hebben tot nu toe het volgende geleerd:
• Visual Basic 6 (begin vierde klas, kleine inleiding tot programmeren)
• Java applicaties ontwikkelen
• Theorie, over bijvoorbeeld de Turingtest en kunstmatige intelligentie
• Het ontwerpen van PSDs, DFDs etc
• We zijn nu de rest van het jaar bezig met het maken van SQL-queries.

Verder moet ik zeggen dat onze docent veel uitleg geeft, dit zal een bepalende factor zijn.
Jammer genoeg stopt Informatica bij ons op school als keuzevak aangezien er te weinig animo voor is (We zitten met zes personen in de klas).

Door Tweakers user benchMarc, maandag 19 november 2012 00:00

Blij om te zien dat ze in elk geval _iets_ aan informatica doen. Toen ik proefkonijn was met de 2e fase N&T hadden we niet eens een informaticavak. Dit was dus in de tijd van Windows 98.

Door Tweakers user Krysa, maandag 19 november 2012 09:04

Bij ons op school werd Informatica aangeboden met behulp van "Babbage".
Toen heeft de docent uit eigen initiatief een Java curriculum aangeboden. Er werden toetsen afgenomen en je moest praktijkopdrachten doen. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik door dit vak, het eerste jaar Informatica (HBO) met twee vingers in de neus kon doen.
Het is alleen jammer dat de HBO opleidingen ook zeer oppervlakkig zijn en dat er geen ruimte is voor zelfontplooiing. Alles blijft maar in het Java hangen.

Door Tweakers user Blibbe, maandag 19 november 2012 10:18

Toen ik nog op het HAVO zat kregen we ook informatica, maar hierbij zat dus ook de leraar maar achter zijn bureautje. Het eerste kwartier kregen we een beetje informatie, en daarna konden we voor ons zelf bezig. (dit is wel beter dan de meesten hier)

Gelukkig kon ik al wat HTML/CSS en wist ik al wat een 'computer' is/doet. En wat krijgen we op school: pc's demonteren en monteren ; html/css. Verder geen office gehad oid.. Met 2 vingers in de neus de les doorkomen waar anderen 5 lessen over doen, die andere 4 lessen werd dus ook niks uitgelegd dus was het tijd voor GTA2 over lan.

Verder geen PHP etc. gehad, maar ik denk ook niet dat dat hoeft op het middelbaar onderwijs tenzij er veel animo voor is.

In mijn beleving moet een school pas informatica aan gaan bieden wanneer dit ook daadwerkelijk mogelijk is: goeie leraar, "les", van makkelijk naar moeilijker werken. Vooral belangrijk dus de goeie leraar, een leraar moet zien hoever de klas is en daarop zijn lessen aanpassen. Ongetwijfeld zul je een groep hebben die minder weet dan de andere groep, lijkt mij dat hij/zij die groepen apart kan benaderen en hun een opdracht geven op hun niveau? Daar is les voor dacht ik: leren wat je nog niet weet.

Maarja, meeste informatica leraren op het middelbaar zijn niet zo begaafd, en als ze dat zijn zijn ze vaak sociaal minder begaafd. Dat gezegd te hebben, als ze de informatica willen aanpakken op het middelbaar onderwijs, moeten ze beginnen bij de leraren/leraressen.

Door Wouter, maandag 19 november 2012 12:08

Het is jammer (maar verhelderend) te lezen hoe het er aan toegaat met de informaticalessen. Ik probeer docenten wat bij te leren (over het programmeren van games) via www.gamescool.nl en merk helaas dat docenten een enorme achterstand hebben met informatica. Sommige moet ik zelfs leren hoe je een vraag op het forum stelt. Maar goed, ik heb alleen maar respect voor de docenten die toch proberen om bij te blijven of te vernieuwen. Het zijn er helaas nog te weinig.

Door Tweakers user TijmenK, maandag 19 november 2012 12:14

Jullie mogen nog van geluk spreken, ik moest een N&G profiel met Biologie volgen omdat Informatica niet werd aangeboden bij ons op school. Op een school met ~700 leerlingen hadden wij 30 Asus EEE laptopjes met de zieligste Atom'pjes die je je voor kan stellen. Eén keer per jaar schroefde de systeembeheerder / conciërge een computer van de administratie open voor de 2de klassers, maar meer gebeurde er niet.

Door Tweakers user Gmount, maandag 19 november 2012 18:18

Leuk om te lezen dit!
Ik heb ook informatica op 6vwo. In de eerste klas uiteraard een halfjaartje basic windows dingen gehad, nog ergens een keer een excel cursus gehad. (berekeningen invoeren etc.)
Vanaf de 4e echt het keuzevak informatica. Dat jaar gingen we een website maken met html en een game met gamemaker (7 pro). in de 5de een website met php en mySQL, dit jaar een game in 3dgs met 10 personen per groep.

Waar ik mij aan erger is dat de leraar zegt dat je het allemaal zelf maar op moet zoeken op internet, wat ik daarvan leer is goed omgaan met google en code kopiëren/ plakken en vervolgens de verschillende stukjes samen laten werken tot één geheel. Als ik geluk heb wil de leraar mijn vraag beantwoorden en naar de code kijken om hem te fixen, vaak genoeg weet hij het antwoord/oplossing ook niet. :'(

Gelukkig hebben wij wel een redelijk schoolnetwerk, alles is iig bedraad en werkt meestal redelijk, af en toe een beetje traag. het informatica lokaal zou begin dit jaar nieuwe pc's krijgen maar dat wordt waarschijnlijk eind van het jaar. (daardoor werk ik nu met 3dgs ipv cryengine :( ) Het hele theoretische informaticaboek staat gelukkig op onze elo, zodat wij dat boek niet mee hoeven te zeulen(eigenlijk was het kostenbesparing door het boek niet voor iedere leerling te kopen 8)7 )

Door Tweakers user bartjenl, maandag 19 november 2012 21:21

Zal ik me dan maar eens even in het hol van de leeuw werpen hier? ;)

Ik ben een half jaartje geleden afgestudeerd als docent informatica, een master-opleiding die ik heb gedaan naast een andere master in bedrijfskundige informatica. Ik ben momenteel aan het werk als IT-consultant, dus niet in het onderwijs, maar ik geloof dat ik hier toch wel wat zinnigs op te zeggen heb.

Informatica heb je in net zo vele soorten en maten als informatica-docenten. En de grootste problemen worden hierboven over het algemeen al wel genoemd. Informatica is ten eerste geen "verplicht" vak om als school te geven. ALS je het geeft, word je wel verwacht je aan het examenprogramma te houden (http://www.examenblad.nl/...to?topparent=vga6o2urmjtb), maar je hoeft het als school niet aan te bieden. En niemand controleert er echt op. Docenten die écht in de informatica zijn opgeleid zijn er weinig; de opleiding die ik heb gedaan is de eerste officiële informatica-opleiding in Nederland en die bestaat nog maar een paar jaar. Hiervoor zijn wel vele docenten omgeschoold naar informatica-docenten, maar dat is nooit hun originele eerste vak geweest.

En ja, dan bén je een "echte" informatica-docent, dan héb je een klas voor je neus.. En dan? Wat ga je ze dan leren? Dat hangt natuurlijk heel erg af van het type mensen dat je voor je neus hebt. Want kijk eens in je eigen klas; waarom kiezen leerlingen informatica? Ik had in de klassen die ik les heb gegeven tijdens mijn stageperiodes leerlingen die informatica kozen omdat ze "niet veel van de computer weten" en daar meer over willen leren. Ik had ook leerlingen (de gemiddelde Tweaker die hier reageert, geloof ik), die graag wil leren programmeren en de diepte in willen. Je hebt ook leerlingen die gewoon graag gamen en verwachten dat informatica 2 uur per week tijdens schooltijd gamen betekent. Er zijn leerlingen die verwachten dat informatica eigenlijk "niks voorstelt" en het kiezen om hun uren op te vullen en tijdens de les hun sociale contacten op Facebook te onderhouden... En tóch moet je een programma aanbieden dat voor iedereen uitdagend is, voor iedereen te volgen is en voor iedereen leuk is. Vrijwel onmogelijk.

Bovendien IS informatica sowieso al heel breed, kijk maar naar de examenprogramma's. Het gaat van wiskunde (binaire en andere talstelsels) naar maatschappijleer (ethiek en privacy op het internet bijv.) en van hard programmeren tot de geschiedenis van de computer. Als docent hoor je het allemaal te behandelen, maar iedere leerling is in bepaalde zaken meer geïnteresseerd dan in andere zaken. En dan ontwikkelt informatica zich ook nog razendsnel. Een vak als wiskunde, Nederlands of geschiedenis kun je een paar jaar achter elkaar geven zonder dat er iets in de lesstof hoeft te veranderen. Als ik nu in een les zou beginnen over een Pentium-processor, of als er in een boek staat dat een harde schijf van 100 GB al heel groot is, is dat al ontzettend achterhaald. Terwijl dat nooit meer dan 5 jaar oud kan zijn.

Kortom: een docent hoort in principe altijd voldoende te weten over het vak waarin hij lesgeeft en vragen van leerlingen moet je in principe kunnen beantwoorden. Maar als je je ooit hebt "opgeofferd" als wiskunde-docent door te zeggen "ach, ik wil wel informatica gaan geven, stuur mij maar op die bijscholingscursus", en je zit nu 10 jaar later achter je bureautje terwijl de leerlingen je qua kennis aan alle kanten voorbijvliegen, kun je dat die docent niet altijd kwalijk nemen. Leerlingen van die leeftijd leren nu eenmaal sneller en pikken veel meer op. Daarnaast moet je je ook bedenken dat als je huidige informatica-docent het vak niet zou geven, je waarschijnlijk helemáál geen informatica zou hebben op je school.

Het wordt tijd dat er op landelijk niveau eens wordt besloten of informatica nu wel (verplicht maken) of niet (afschaffen) belangrijk is, en zoja, wát er dan in moet zitten. Dan kunnen leerlingen uit de derde klas ook goed voorgelicht worden over wat ze tijdens informaticalessen kunnen verwachten en kun je eisen gaan stellen. Zowel aan leerlingen als aan docenten.

Door Tweakers user Xudonax, maandag 19 november 2012 21:28

Ach, ik heb nog een keertje een week lang iedere dag tot van 8 tot 5 op school mogen zitten omdat de systeembeheerder vond dat ik het systeem had gehacked. De reden? Ik had een opdrachtprompt te voorschijn gekregen en was een bestandje aan het unRARen op mijn USB stick. Van uitleg moest hij niets hebben, ik mocht meteen nablijven.

Daarna wist iedereen "toevallig" ineens hoe het moest, en toen mijn broertje een paar jaar later op diezelfde school zat was het "gat" nog steeds open. De truc? Via een Word bestandje een hyperlink maken naar C:\Windows\explorer.exe zodat je een normale Windows shell kreeg ipv dat vreemde Novell Netware ding waar niets instond wat je nodig had.

Echt, heerlijk geregeld was (en is) het op die school zeg :P

Door Tweakers user Evil_king, dinsdag 20 november 2012 10:35

Het is volgens mij algemeen wel zo dat informatica op de middelbare school niet zo veel voorstelt. Jammer, maar daar doe je niet zoveel aan totdat ergens eens iemand wakker wordt en de lespakketten aanpast aan de 21e eeuw.

Maar, die leraar van je zou ik wel een melding over maken bij je coordinator ofzo, want die doet gewoon niet waar ie voor betaald wordt. Een beetje half blijven hangen achter de pc kan ik ook, dan kunnen ze ook een FTE op hem besparen :P

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 november 2012 10:36]


Door Tweakers user xzaz, dinsdag 20 november 2012 10:39

Xudonax schreef op maandag 19 november 2012 @ 21:28:
Ach, ik heb nog een keertje een week lang iedere dag tot van 8 tot 5 op school mogen zitten omdat de systeembeheerder vond dat ik het systeem had gehacked. De reden? Ik had een opdrachtprompt te voorschijn gekregen en was een bestandje aan het unRARen op mijn USB stick. Van uitleg moest hij niets hebben, ik mocht meteen nablijven.
Dat je een auto KAN stelen wil niet niet zeggen dat het gerechtvaardigd is om het ook daadwerkelijk te doen, om welke reden dan ook. Als IT'er kijk je altijd terug op de Informatica lessen als tja wat doe ik daar eigenlijk.

Ik kan mij nog een vraag herrineren:
Op welke knop moet je drukken bij de volgende zin: De scho[cursor]oolen zijn weer begonnen. A) Backspace, B ) Delete.
Dat was de enigste vraag die ik ooit fout heb gehad :+

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 november 2012 10:40]


Door Tweakers user Tomassie91, dinsdag 20 november 2012 10:50

Zeer interresante en informatieve post BartjeNL. Ik kan het ook niet anders dan met je eens zijn. Zowel de beschrijving van het vak, als de vakinhoud en de beschrijving van de doelgroep zijn zeer accuraat. Bravo!

Zo, dat moest er even uit. nu door naar een rant over informatica op het middelbaar onderwijs:

Ik heb een cursus informatica gehad op mijn middelbare school, door een wiskunde docent. Deze wist vrijwel niets en liet ons uit een boekje (Turing, T. Hart, IBSN: 9789006260045) werken waarna wij zelf moesten aftekenen of we de opdrachten die hierbij stonden af hadden. Dit boekje volgde wel de richtlijnen in het document in de post van BartjeNL. Je had de cursus gehaald als je alles had afgetekend. Helaas was het boekje ~7 jaar oud en was het voor iedereen, inclusief de geïnteresseerde personen zoals ik, een pijn in de kont om door heen te werken. Daardoor waren de colleges meer een praat- en Quake les dan dat deze opbouwend en interessant waren.

Ook vind ik het pijnlijk om te zien hoeveel mensen een Office cursus hebben gehad, verhuld als informatica. Dit is totaal niet waar informatica over gaat en zal tal van mensen een totaal verkeerde indruk geven over informatica.

Ik denk dat de vaardigheden die een persoon kan verkrijgen door het volgen van een goede, volledige cursus informatica zeer waardevol zijn en een cruciaal inzicht geven in de wereld van vandaag. Helaas is het, vanwege het gemêleerde publiek, onmogelijk om deze cursus te geven. En zelfs als dit publiek specifieker wordt, is het de vraag of deze cursus wel op een middelbare school zou moeten worden gegeven. De middelbare school is immers bedoeld voor het aanleren van algemene vaardigheden die als basis dienen voor het beroeps- of wetenschappelijk onderwijs en niet voor het geven van een (halve) opleiding informatica.

Door Tweakers user Tomassie91, dinsdag 20 november 2012 10:59

*schaamteloze 2e post*
xzaz schreef op dinsdag 20 november 2012 @ 10:39:
Dat je een auto KAN stelen wil niet niet zeggen dat het gerechtvaardigd is om het ook daadwerkelijk te doen, om welke reden dan ook. Als IT'er kijk je altijd terug op de Informatica lessen als tja wat doe ik daar eigenlijk.
Is een bestand unRARren hetzelfde als een auto stelen? Denk het niet.
Was het de bedoeling om de computer te misbruiken? Dat lijkt er niet op.
Was het een vernedering voor de systeembeheerder dat een 13 jarig jongetje zijn systeem met het grootste gemak kon omzeilen? Moet ik dat antwoorden!?!

Dat lijkt mij dus een veel grotere factor geweest dan het misbruiken van een exploit in MS Word.
xzaz schreef op dinsdag 20 november 2012 @ 10:39:
Ik kan mij nog een vraag herrineren:
[...]
Dat was de enigste vraag die ik ooit fout heb gehad :+
Ik denk dat die fout niet je enige fout ooit is geweest, want Nederlands is niet je goeiste vak: http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/262/

Door Tweakers user leroydev, dinsdag 20 november 2012 11:50

Herkenbaar, ik moet vaak genoeg mensen helpen met Informatica, óf omdat de docent er niet genoeg van weet, óf omdat de docent voor de zoveelste keer met iets anders bezig is als lesgeven.. Wij hebben vorig jaar (4havo) Flash en Photoshop gekregen, HTML en CSS m.b.v. Notepad++ en we zouden nog gaan videobewerken, maar daar was geen tijd voor. Dit jaar (5havo), leren we op het moment opnieuw HTML en CSS, maar nu met Dreamweaver.. Vraag me niet waarom..

Hierna moeten we kiezen of we de 'programmeer' kant op gaan of 'design' kant, als je de programmeerkant opgaat leer je de basics van PHP en MySQL, als je de design kant kiest gaan ze wat dieper in op Photoshop en dergelijke..

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 november 2012 11:50]


Door Tweakers user LinuX-TUX, dinsdag 20 november 2012 15:10

Jammer maar herkenbaar.

Maar in mijn tijd (+/- 13 jaar terug) waren computers nog niet mainstream, dus was de klas ook wat langzamer. Heb in 2 lessen een Powerpoint presentatie van rond de 100MB gemaakt en ben toen met instemming van de leraar zelf netwerken gaan zitten leren. (routing etc)

De rest was pas klaar in de laatste week, al dan niet met opzet om lekker een chill semester te hebben.

Powerpoint 100MB ... was niet zo moeilijk, maar geloof dat ik wel alle trucjes had gebruikt die er waren. Default overgangs animaties, bullet opbouw, geen irritante roterende animaties, activeX elementen, embedded video's & een de hele serie Broken Saints Flash Webisodes. Ook nog vreemde trucjes moeten doen om flash te embedden in powerpoint :+

Door Tweakers user yesjohn, dinsdag 20 november 2012 17:36

Ik volg sinds dit jaar voor het eerst informatica ook op de Havo. Het is wat je zegt enorm teleurstellend en nutteloos. Ik had 2 weken geleden een proefwerk en dat proefwerk was echt enorm slecht gemaakt. Ten eerste het moest op de computer, klinkt vrij logisch omdat het informatica is. Dat proefwerk had die man zo slecht in elkaar gezet dat sommige vragen gewoon fout werden gerekend. Er was bijvoorbeeld een vraag waarbij je de hele tekst in het midden moest zetten en een paar woorden dik moest maken, dit moest in html trouwens. Dit is natuurlijk niet zo moeilijk dus ik vul in <center> blabla <b> Blabla </b> </center>. Later kijk in bij de antwoorden word het fout gerekend. Het goede andwoord was namelijk ., ., .

We begonnen trouwens met Photoshop, gaf die man ons een link van een of andere blogger en we moesten het daar maar van kopieeren

Door Tweakers user Magnetra, dinsdag 20 november 2012 18:48

<center> is deprecated HTML :p

Door Tweakers user mauritso, dinsdag 20 november 2012 19:43

Erg herkenbaar... Ik zit nu in VWO 4 en bij informatica doet onze docent weinig en wanneer hij iets uitlegt is het niet van een hoog genoeg niveau om er nog wat aan te hebben.
Ik denk wel dat de docent er genoeg kennis van heeft, maar hij houd het niveau laag om te zorgen dat iedereen het snapt... (En volgens mij kan het niveau makkelijk omhoog zonder dat er mensen afhaken).

In het eerste jaar moesten we leren werken met Microsoft Word... Na een paar weken was ik klaar met de afsluitende toetsen en toen mocht ik gaan klooien met de computers/netwerk op school (met toestemming van de leraar :D)... Netsend werkte gewoon nog, je kon bij de mappen waar ze applicaties mee distribueren (Quake III Arena heeft 3 jaar op die computers gestaan :Y) ) en een niet-beveiligde BIOS... :D Op school draaien we nu nog windows xp op PIIII machines, en er word van je verwacht dat je werk kunt verrichten op die dingen.

In de 2e en 3e heb ik geen informatica gehad en nu in de 4e mochten we 2 maanden doen over een stoplichten systeem (binair), dat was een stuk sneller klaar met dank aan Minecraft, dat is eigenlijk het programma waar ik binair heb geleerd...

Wij zijn nu bezig een website te bouwen (Spannund :o /s), daarbij mogen we alleen html-kit of notepad gebruiken wat niet zo'n probleem is, maar notepad++ mocht niet... 8)7

Door Tweakers user Eloy, dinsdag 20 november 2012 19:56

We hebben bij ons op het ELO werkelijk zo'n ongelofelijk SLECHT functionerend systeem om de lesstof te bekijken, dus ik ben een systeempje aan het maken met PHP dat vele malen beter werkt. De lesstof staat in iframes naast een menu, eveneens in iframe, dat alles wordt geopend in een popup venster waar je steeds naar rechts moet scrollen. De lesstof zelf ziet er zonder CSS mooier uit trouwens :+

Door Tweakers user mathijs727, dinsdag 20 november 2012 23:13

Ik kan mee hier helemaal in vinden. Ik zit in 6 vwo en bij ons op school hebben we ook in de onderbouw informatiekunde. Dat is ook een office cursus, bij ons is het zelfs zo erg dat we bestandje (aangeleverd als PDF) moeten namaken waarbij we worden afgerekend op onzinnige dingen als regelafstand. Dit is natuurlijk hardstikke kansloos: de opdrachten waren gemaakt in 2003, we moesten het namaken met 2010 en thuis gebruik ik 2013. Daarnaast weet bijna iedereen wel hoe hij een standaard ding met word wil maken en dan maakt het ook echt niet uit of de regelafstand een pixel te groot of te klein is.

In de bovenbouw doen we in jaar 4 HTML (geen CSS), in jaar 5 JavaScript en in het laatste jaar sql (met microsoft access! geen php dus). Tussendoor doen we dan ook nog dingen als q-basic, een ini-mini beetje visual basics (in combinatie met word macro's) en samenvattingen maken van instruct-online.nl.

Tijdens de les wordt er ook bijna niet gewerkt, maar vooral op facebook gezeten en spelletjes gespeeld. Ook zijn sommige informatiekunde/informatica leraren zijn zo onwetend dat ze niet van dus weten een als excuus komen dat ze niet zo met de tijd mee gaan.

Volgend jaar ga ik (als ik slaag natuurlijk) aan een universiteit informatica of technische informatica studeren. Ik hoop echt dat het niveau daar beter is want op de middelbare school leer ik helemaal niks. Zo heb ik HTML, css, JavaScript een PHP mezelf al aangeleerd in de brugklas en nu ook c#, xaml (WP7 en Win8) en momenteel Java +XML (Android).

Ik en nog een ander klein groepje leerlingen hebben er dus maar een sport van gemaakt om de website en het computer systeem te hacken zoals de website door te laten linken naar andere sites, berichten en roosterwijzigingen plaatsen en de school afsluiten van het internet.

Dit jaar is mijn leraar nog redelijk betrokken, maar een beetje onwetend (hij wist niet eens hoe een smartboard werkt, en volgens mij weten zelfs geschiedenis docenten onderhand wel hoe die dingen werken gezien we een stuk of 10 van die dingen hebben), hij had al een tijd geen informatica meer gegeven. Vorig jaar had ik iemand die gewoon geen les gaf: het enige wat hij zij aan het begin van de les was: "de nieuwe opdracht staat in de informatica map" en daarna ging hij de hele les achter zijn eigen computer zitten zijn mail lezen ofzo.

Iets wat ik zelf nog graag zou willen opmerken: het gebruik van Magister. Alle scholen bij mij in de buurt gebruiken het en het is echt vreselijk. Mijn grootste probleem ermee is silverlight. Het is traag, logt niet automatisch in (is zelfs te dom om mijn username en wachtwoord te onthouden), de vorige knop werkt niet, bijlages openen werkt brak (meestal begint ie pas met downloaden nadat je het 3 keer geprobeerd hebt), berichten openen in full-screen betekent dat je de bijlages niet kan zien, bijlages uploaden kan niet via drag&drop zoals in HTML5 (bijvoorbeeld zoals op dropbox.com) en het werkt niet in mijn standaard browser: chrome (op windows 8, alleen in IE10 werkt het).

Het is fijn om te zien dat ik niet te enige ben. Anderzijds is het eigenlijk wel treurig dat het niveau zo laag is een dat het vaak door de meeste wordt gezien als een mooi excuus om spelletje te spelen tijdens schooltijd. Bij vakken als wiskunde heb ik altijd nog wel het gevoel dat weer iets van niveau leren maar volgens mij is die 6 jaar aan informatiekunde en informatica een verspilling van tijd.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 november 2012 23:19]


Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 21 november 2012 10:07

Het verschil in scholen is enorm. Ik ben bezig met de schoolkeuze voor mijn dochter. Let wel: het gaat hier om de basisschool (4 t/m 12 jaar).

Gemiddeld krijgen ze vanaf groep 4 (=8jaar) les in Word. In groep 6 komt daar Excel en PP bij en in groep 8 is een website maken een schoolopdracht.

Er is 1 school bij die pas in groep 7 (=11 jaar) start met "computerles", wat naar mijn mening al erg laat is.

2 andere scholen beginnen al in groep 1 (=4 jaar) met computerles om vanaf groep 3 al met Word te starten.

(voor de aardigheid: m'n dochter moet nog 3 worden en kan probleemloos rondklikken in kinderwebsites. Lezen lukt nog niet maar vormen, plaatjes en kleuren gaat prima)

Door Tweakers user servies, woensdag 21 november 2012 10:39

tiempjuuh schreef op zondag 18 november 2012 @ 09:17:
Op mijn school wordt geen informatica gegeven. Nu is dat op zich nog niet eens zo heel erg, de meesten weten wel hoe je een werkstuk moet maken in Wordof hoe je even een presentatie In elkaar draait. Wat echter wel zorgelijk is, is dat het hoofd ICT nog geen fatsoenlijke website kan maken.
Ik weet niet wat daar zorgelijk aan is. Dat hoeft het hoofd ICT helemaal niet te kunnen...
Wat nog een stuk zorgelijker is, is dat de gedeelde exchange database al meerdere malen besmet is met een virus. En niet alleen je naam en e mail staat erop, maar ook je telefoonnummer een adres. En dat de gemiddelde pc nog nooit een update heeft gezien is ook niet van positieve invloed op mijn vertrouwen.
Dit is een stuk zorgelijker en behoort ook tot de taken van de ICT afdeling. Maar om nou te zeggen dat dit mij verbaast.... nou nee, niet echt, als er een ondergeschoven kindje is in de onderwijswereld/overheid, dan is het wel ICT beheer... Uitzonderingen daargelaten...

Door Tweakers user THWIT, woensdag 21 november 2012 16:33

OHHHHHH, dit is te herkenbaar!

Nadat wij ruim 2 jaar bezig waren met leren hoe je met OPEN OFFICE om moet gaan, -Onze school is tegen Microsoft office, omdat dat betaald is |:( - leerden we hoe je met HTML om moet gaan. Of te wel: H1 levert een titel op en HR geeft een cool lijntje...

En dat noemt zich een gymnasium school! |:( |:( |:( |:(

Door Tweakers user Paul C, woensdag 21 november 2012 17:35

Heel herkenbaar inderdaad. Hier inmiddels ruim 10 jaar geleden ook informatiekunde gehad. Het ergste was nog dat de leraar verschrikkelijk was. Hij ging er vanuit dat je nog nooit een computer gebruikt had en weigerde om hierin van standpunt te veranderen. Als je het ook maar in je hoofd haalde om op de start-knop te drukken voordat hij je dit expliciet geïnstrueerd had. Letterlijk dus! 8)7

Uiteindelijk in de bovenbouw "Informatica" gekozen. Gelukkig een andere docent. Die wel normaal was én gemotiveerd. Maar het vak was maar 80 studiebelastingsuren. Dus een jaar lang 1u per week les. Gelukkig konden we kiezen tussen Multi-media (Office+ en HTML) of Programmeren (Pascal :Y) , maar dat kwam later op het HBO wel weer van pas toen we Delphi aan de slag moesten)). De studiebelasting was voor ons in de praktijk véél te laag. Dus de rest van de tijd hielpen we andere studenten.

Het leukste aan Informatica was wss dat we Exec-rechten kregen op willekeurige .EXE. Uiteindelijk tot domainadmin weten te escaleren (en toen netjes aan de admin uitgelegd!).

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 november 2012 17:36]


Door Tweakers user g1real, woensdag 21 november 2012 18:29

Elke school zou eigenlijk gewoon nand2tetris moeten geven als cursus. Maar goed, dan kan misschien iets te pittig/eenzijdig zijn.

Door Tweakers user Remi1115, woensdag 21 november 2012 19:25

Zo een hebben wij ook. Al snap ik wel dat het moeilijk ICT les geven is als je op een school zit voor leerlingen die moeilijker kunnen leren.

Derde klas was voor mij vooral PowerPoint dingen maken. En als je als achtergrond een plaatje van een zeilboot of gitaar deed (waardoor je naar mijn mening de tekst moeilijker kon lezen) kreeg je een hoger cijfer (zo had ik het gevoel). Die theorie zou ik eigenlijk een keer moeten testen, door een foto van mijn ICT leraar met zijn gitaar en modelzeilboten, als achtergrond te gebruiken.

Ik zit nu in de vierde klas. De les vind ik wel rommelig dan vorig jaar, zowat de helft doet weinig anders dan Minecraft (een spelletje). De rest (waar ik ook bij hoor) is bezig met 'toetsen' maken op websites over 'cybersecurity' (gaat vooral over Windows heb ik het gevoel, heb je dus niet zoveel aan als je Mac OS (X) of Linux gebruikt).

Maar wel een aardige leraar, en gelukkig mag je zelf ook dingen inbrengen (Was een keer bezig met een simpel Sidescrolling HTML5 spelletje te maken). Ik weet niet hoe het op andere scholen zijn, maar hier kunnen we dingen als 'Hardware veilig verwijderen' niet gebruiken.

Conclusie: ICT les niet echt geweldig, maar volgens mij ligt dat meer aan het merendeel type leerlingen dat bij mij op school zit, dan de ICT leraar zelf. Maar ik vraag me wel af of mijn leraar zou weten waar de Windows 8 startknop zit.

Edit: Over PHP en MySQL; Ik weet niet hoe we aan een webserver komen waarmee we kunnen verbinden (FTP poort is dicht, hoewel ik daar niet raar van opkijk). Nu schiet het me wel te binnen dat ik nog niet heb getest of ik USB Webserver op een USB flash stickje kan gebuiken, volgende les maar proberen dus!

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 november 2012 19:31]


Door Tweakers user max998, woensdag 21 november 2012 21:05

Het is wel zo, ik heb informatiekunde gehad en dat is echt niks. Een beetje PowerPoint en Word en ondertussen een leraar die geilt op Excel en niet van z'n PC af kijkt.

Door Tweakers user Amanoo, woensdag 21 november 2012 23:05

Ik herken vooral je informatiekunde-ding. Dat was de hele informatica-course uit alle 6 de VWO jaren bij elkaar. Was dus ook alleen een jaartje uit het onderbouw. Aan het eind was er nog een bonusdeel voor website bouwen, maar daar was ik ook weinig van onder de indruk. De rest wist praktisch iedereen volgens mij wel. De websitebouw was ook weinig nieuws. Beetje kloten in HTML.Gezien ik nu informatica studeer viel er veel aan jammer te vinden. Voorkennis zou niet ongewenst zijn geweest. Ik denk dat dit zo rond de 8 jaar geleden was.

[Reactie gewijzigd op woensdag 21 november 2012 23:14]


Door Tweakers user Michelli, donderdag 22 november 2012 00:38

tiempjuuh schreef op zondag 18 november 2012 @ 09:17:
Op mijn school wordt geen informatica gegeven. Nu is dat op zich nog niet eens zo heel erg, de meesten weten wel hoe je een werkstuk moet maken in Wordof hoe je even een presentatie In elkaar draait.
Mijn oude middelbare school gaf ook geen informaticalessen. Hooguit kreeg je in het eerste jaar bij Nederlands een paar lessen over Microsoft Word en in de bovenbouw bij M&O wat Excel. That's it.

Door CheeZe, donderdag 22 november 2012 12:37

Hier nog een reactie van de andere kant: Ik ben zelf ook informaticadocent op het voortgezet onderwijs en ik sluit me volledig aan bij de reactie van BartjeNL hierboven.

De kern van het probleem van het vak is dat er te weinig bekwame docenten zijn. Omdat het vak meestal door 1 docent wordt gegeven, is hij/zij volledig bepalend voor de invulling (en dus het niveau) van het vak.
Ikzelf heb een Master Technische Informatica op zak en vervolgens de lerarenopleiding gedaan en durf mij dus wel bekwaam te noemen, maar dat is meer een uitzondering dan regel.

Zonder een corps vakbekwame docenten kun je het examenprogramma aanpassen wat je wilt, maar in de praktijk is het niet uitvoerbaar. Er is maar 1 oplossing: meer docenten opleiden. Want serieus: we kunnen toch niet met een strak gezicht zeggen dat het afschaffen van een informaticavak op het VO anno 2012 een goed idee is?

Bij de lerarenopleiding informatica waren wij destijds met 3 studenten. Dat schiet natuurlijk voor geen meter op. Voor mij is het alweer een paar jaar geleden, maar volgens mij is het nu nog niet veel beter dan toen.

Misschien is dus een oproep aan alle tweakers hier dus wel toepasselijk: laat je scholen tot informaticadocent.

Het is te gek om te doen, het betaalt prima, de banen liggen voor het oprapen en je levert een nuttige bijdrage aan de wereld. Je hebt veel vrijheid om je eigen vakkennis in te zetten en die over te brengen en er is niets toffer dan kwartjes te zien vallen en leerlingen mooie dingen te zien maken. Ik doe met leerlingen mee aan Olympiades en robotwedstrijden, we programmeren games en we sleutelen aan PC's. Veel toffer dan dat wordt het toch niet?

Het vak moet af van zijn stoffige imago en dat kan alleen met goede vakkennis en enthousiasme. Wat je erin stopt komt er dubbel uit. Tijd voor meer input!

Door Tweakers user daaf89, donderdag 22 november 2012 18:21

Ben het, net als de meeste hier, helemaal eens met de blog. Ik zit op het moment zelf te 'leren' voor een tentamen informatica (6 VWO), PHP om precies te zijn.

Hoewel onze leraar bekwaam genoeg is, hij heeft zelf ook een informatica-achtige studie gehad, zit er simpelweg geen tempo in het vak. Dit komt niet alleen door de leraar, die doet zijn best. De problemen zijn zijn collega, die er geen bal vanaf weet, en het feit dat de te behandelen stof op geen enkele manier wordt of is vastgelegd.

Ik zal mezelf zeker geen wonder noemen met betrekking tot programmeren en het (de)monteren van computers, maar zelfs ik weet dat het niveau veel en veel hoger kan.
De oplossing? Heel simpel, de stof laten nationaal vast leggen zodat leraren weten wat de bedoeling is en leerlingen in de derde ook kunnen worden ingelicht over wat ze kunnen verwachten. Bij ons is informatica toch al een keuzevak, dus als leerlingen weten wat de eisen zijn zullen ze er sneller vanaf zien om informatica te kiezen 'voor Facebook en 9gag tijdens de les'. Zo krijg je meer gemotiveerde leerlingen, of in ieder geval minder niet gemotiveerde leerlingen, waardoor er harder gewerkt kan worden met mensen die dit ook echt willen.

Mij zal het niet meer helpen, maar de mensen na mij misschien wel. Met het groeiende tekort aan mensen met expertise in dit en aangrenzende vakgebieden is het toch noodzakelijk om leerlingen een kans te geven hier op een middelbare school al mee te laten beginnen?

Door Tweakers user jan jaffa, donderdag 22 november 2012 19:33

Hier ook eentje die dit kent, Sterker nog ik heb bij het ROC MBO ict nivo 2 gedaan en daarin zijn dingen zoals HTML, CSS, PHP en MySQL nooit behandeld geweest. ;) De leraren wisten gewoon niet hoe ze les moesten geven en bleven gewoon bij de oude stof hangen.

Helaas lag dit ook af en toe aan de motivatie van mijn medestudenten.

Maar de leraren bleven zelf ook in de oude stof hangen.
Zo had ik een leraar hardware die steeds beweerde dat AGP de nieuwste standaard is voor het aansluiten van een videokaart (2 jaar geleden).
Toen ik pci expres benoemde zij die Ja maar dat komt alleen voor in de allernieuwst pc's. Terwijl de standaard al 6 jaar in de omloop was.
Of een leraar software die niet wist wat een NAS was :? .

Het leukste van dit verhaal, dit was een ict opleiding :+
Uiteindelijk ben ik maar gestopt met de ict opleiding en ben ik maar gaan werken.

[Reactie gewijzigd op donderdag 22 november 2012 19:34]


Door Tweakers user i-chat, donderdag 22 november 2012 19:45

CheeZe schreef op donderdag 22 november 2012 @ 12:37:
Hier nog een reactie van de andere kant: Ik ben zelf ook informaticadocent op het voortgezet onderwijs en ik sluit me volledig aan bij de reactie van BartjeNL hierboven.

De kern van het probleem van het vak is dat er te weinig bekwame docenten zijn. Omdat het vak meestal door 1 docent wordt gegeven, is hij/zij volledig bepalend voor de invulling (en dus het niveau) van het vak.
Ikzelf heb een Master Technische Informatica op zak en vervolgens de lerarenopleiding gedaan en durf mij dus wel bekwaam te noemen, maar dat is meer een uitzondering dan regel.

Zonder een corps vakbekwame docenten kun je het examenprogramma aanpassen wat je wilt, maar in de praktijk is het niet uitvoerbaar. Er is maar 1 oplossing: meer docenten opleiden. Want serieus: we kunnen toch niet met een strak gezicht zeggen dat het afschaffen van een informaticavak op het VO anno 2012 een goed idee is?

Bij de lerarenopleiding informatica waren wij destijds met 3 studenten. Dat schiet natuurlijk voor geen meter op. Voor mij is het alweer een paar jaar geleden, maar volgens mij is het nu nog niet veel beter dan toen.

Misschien is dus een oproep aan alle tweakers hier dus wel toepasselijk: laat je scholen tot informaticadocent.

Het is te gek om te doen, het betaalt prima, de banen liggen voor het oprapen en je levert een nuttige bijdrage aan de wereld. Je hebt veel vrijheid om je eigen vakkennis in te zetten en die over te brengen en er is niets toffer dan kwartjes te zien vallen en leerlingen mooie dingen te zien maken. Ik doe met leerlingen mee aan Olympiades en robotwedstrijden, we programmeren games en we sleutelen aan PC's. Veel toffer dan dat wordt het toch niet?

Het vak moet af van zijn stoffige imago en dat kan alleen met goede vakkennis en enthousiasme. Wat je erin stopt komt er dubbel uit. Tijd voor meer input!
dat bedoel ik dus: op het voortgezet onderwijs en die kinderen kunnen niet eens, een fatsoenlijk word documentje opbouwen in ms word of elke andere textverwerker,
als ik het zou moeten doen, leerden ze het verschil tussen een instelling, en een virus, te lezen welke foutmelding hun pc geeft, en hoe je jezelf zo goed mogelijk kunt beveiligen tegen het grote boze internet.

voor binnen 10 minuten een opdrachtje uit op een pc met een os dat je nog nooit hebt gezien, bijv een pdf je maken in ubuntu of een document inscannen en mailen op een mac..
dat programeren van robots lijkt misschien leuk maar ze hebben er werkelijk NIETS aan voor later. analitisch denken leer je namelijk al bij wiskunde en verder dient het geen nut..

maar onder tussen werk je op een bedrijf waar de helpdesk word gebeld omdat men niet eens in staat is te achterhalen of het kabeltje van het toetsenbord wel in de pc zit...

en ja daar zitten ook jongens en meiden bij die minder dan 10 jaar geleden nog op het middelbaar zaten

Door Tweakers user Ahrnuld, vrijdag 23 november 2012 12:15

@CheeZe, een tussenoplossing kan zijn: hoogopgeleide allround ICT-ers dmv. een kortere cursus (6 of 12 maanden), of zelfs alleen een examenprogramma, laten certificeren als docent.
Snel zij-instromen met kwaliteitsgarantie dus. Een hele lerarenopleiding moeten volgen lijkt me zwaar overkill.

Door Tweakers user Glodenox, vrijdag 23 november 2012 16:02

Over het algemeen kon ik niet echt klagen over het enige vak "Informatica" dat ik had in het middelbaar. Ik volgde Wetenschappen-Wiskunde, waarbij de laatste 2 jaren een uur per week Informatica voorzien was. Hierin hebben we een hoop basiszaken gezien van de Informatica, met behulp van Visual Basic 6.0. Dit was zo'n 6 à 7 jaar geleden, dus een andere taal had wel nuttiger geweest.

Ik kan niet klagen over de leerkracht die ik toen had. Ze deed goed haar best en ze slaagde erin om het voor mij ook nog interessant te houden. Soms hielp ik een beetje mee door bij andere mensen te gaan helpen (zonder gewoon de oplossing prijs te geven), wat geapprecieerd werd aangezien het wel een vrij grote groep was.

Andere richtingen hadden ook soms een vak "Informatica" waarbij ze een of ander wagentje moesten aansturen om zo een beetje ervaring met logisch denken op te doen. Gelukkig hadden wij tenminste een echte programmeertaal om mee te werken (ook al was ze niet al te recent).

Door Tweakers user Eloy, vrijdag 23 november 2012 17:59

Vandaag kwam er een docent naar me toe, die zei dat hij van de hoofd ICT'er (van 6! schoofilialen) had gevraagd aan de docent of hij mij wou vertellen of ik alsjeblieft niet in de Terminal Server van de school wou inloggen! Ik doe het al een jaar of anderhalf... LOL! Ze komen erachter! Geen enkele wist behalve ik dat je vanaf thuis bij je Mijn Documenten op school kon! (ik heb de grote truc nooit doorverteld omdat leerlingen dan een systeem, waarschijnlijk voor medewerkers bedoeld, misschien gaan ddossen, of de preformance door games zwaar onderuit halen. Het was maar een enkele Quad cpu voor een man of 150/200.

Door CheeZe, vrijdag 23 november 2012 21:31

.
BerendBoon schreef op vrijdag 23 november 2012 @ 12:15:
@CheeZe, een tussenoplossing kan zijn: hoogopgeleide allround ICT-ers dmv. een kortere cursus (6 of 12 maanden), of zelfs alleen een examenprogramma, laten certificeren als docent.
Snel zij-instromen met kwaliteitsgarantie dus. Een hele lerarenopleiding moeten volgen lijkt me zwaar overkill.
Dat zou wel snel helpen, maar ik denk dat je het fenomeen lesgeven dan wel een beetje onderschat. Vakkennis en didactiek zijn twee verschillende dingen en beiden vereisten om succesvol les te kunnen geven. Het is overigens goed mogelijk een lerarenopleiding naast een docentenbaan te doen. Zeker als het om een vak gaat waarbij goede docenten schaars zijn, zal de school daar vaak met plezier aan meebetalen.
i-chat schreef op donderdag 22 november 2012 @ 19:45:
[...]


dat bedoel ik dus: op het voortgezet onderwijs en die kinderen kunnen niet eens, een fatsoenlijk word documentje opbouwen in ms word of elke andere textverwerker,
als ik het zou moeten doen, leerden ze het verschil tussen een instelling, en een virus, te lezen welke foutmelding hun pc geeft, en hoe je jezelf zo goed mogelijk kunt beveiligen tegen het grote boze internet.

voor binnen 10 minuten een opdrachtje uit op een pc met een os dat je nog nooit hebt gezien, bijv een pdf je maken in ubuntu of een document inscannen en mailen op een mac..
dat programeren van robots lijkt misschien leuk maar ze hebben er werkelijk NIETS aan voor later. analitisch denken leer je namelijk al bij wiskunde en verder dient het geen nut..

maar onder tussen werk je op een bedrijf waar de helpdesk word gebeld omdat men niet eens in staat is te achterhalen of het kabeltje van het toetsenbord wel in de pc zit...

en ja daar zitten ook jongens en meiden bij die minder dan 10 jaar geleden nog op het middelbaar zaten
Als je die redenering volgt kun je scheikunde en natuurkunde (en Latijn en Grieks) ook wel afschaffen. Daar heb je immers in de praktijk ook niets aan.

Die vaardigheden die je noemt zijn zeker nuttig, maar daar is het vak informatiekunde in de onderbouw nu juist voor uitgevonden (computervaardigheden). Vergeet niet dat informatica een examenvak is (keuzevak) met op het VWO 440 studielasturen en op de Havo 320 studielasturen. Het is juist bedoeld voor die diepgang in de informaticawetenschap.

Door Tweakers user bartjenl, woensdag 28 november 2012 15:16

Wat CheeZe zegt. #QED

Door Tweakers user jopiek, maandag 13 mei 2013 21:53

Wij zijn als vakvereniging i&i hier ook mee bezig. Er moet een nieuwe (HBO) master lerarenopleiding komen, de kwaliteit van bestaande leraren wisselt heel erg, er zijn er zoals mij met Informatica vooropleiding, maar ook veel met bijv. gymnastiek achtergrond en dat merk je. We hebben alleen jong talent nodig. Wil je meehelpen, heel graag, zie www.informatica-academie.nl (wij als bestuur doen het ook gratiz, maar er zijn wel leuke promoties soms en het is goed voor je netwerk en CV), dus... als je dit ECHT aan het hart gaat, meld je aan en help mee er wat van te maken!!! www.ieni.org

ps bij mij bouwen ze drones en onderzeeërs met Arduino, maar soms wisselt het niveau heel sterk, dat is het nadeel aan Informatica, sommige mensen weten al heel veel (technisch) en daardoor raken sommige andere leerlingen een beetje overwhelmed zeg maar (dat gebeurt bij mij zo nu en dan), je moet als docent het dus af en toe weer beetje vlot trekken. En soms moet je ook saaie theorie doen, maar in projecten mogen ze vrijwel helemaal zelf bepalen hoe ver ze gaan (en nu het nog perfect afkrijgen, want sommige klagers hier overschatten zichzelf misschien ook wel eens ;))

[Reactie gewijzigd op maandag 13 mei 2013 21:59]


Reageren is niet meer mogelijk