Arduino robot, het idee

Door Martindo op zaterdag 24 november 2012 23:22 - Reacties (8)
Categorie: Robotica, Views: 3.308

Tijdens informatica stond ik even te praten met mijn docent over de Raspberry Pi ("Het zou fijn zijn als wij die hadden." werd er door mij gezegd). Vervolgens toonde mijn docent de Arduino Uno met een breadboard, wat jumperdraden, weerstanden, potmeters, knoppen en een paar andere dingen.

Het was daarnaast ook de tijd voor een nieuw po en ik vroeg hem meteen of ik met de Arduino mag werken. Zijn antwoord was een ja, met een blije ik tot gevolg.

Ik heb nu drie avonden met het ding doorgebracht en ben eigenlijk nu tot een idee gekomen voor mijn praktische opdracht. Ik wil een robotje gaan bouwen (onderstel heb ik al) die niet veel kan maar wel genoeg voor een eerste. Hij zal twee wielen hebben die aangedreven worden door twee motors (ťťn motor voor elk wiel). Daarop komt een ultrasonische sensor die gebruikt zal worden om een botsing te voorkomen.

Als er een object binnen 30cm zal komen, zal de robot 90 graden draaien en vervolgens weer doorrijden. Ik hoop hem zo snel mogelijk af te hebben zodat ik snel door kan bouwen.

In ieder geval, ik zal op de blog wat foto's van mijn ontwikkelingen. Nu ben ik vooral bezig met mij nog even goed te oriŽnteren in de ontwikkelomgeving en het bouwen van een paar circuitjes.

Volgende: Arduino robot - the robot itself 11-'12 Arduino robot - the robot itself
Volgende: Informatica op het middelbaar onderwijs 11-'12 Informatica op het middelbaar onderwijs

Reacties


Door Tweakers user SA007, zondag 25 november 2012 00:00

Paar tips alvast:
Met 1 motor per wiel is het erg lastig om rechtdoor te rijden.
Dit omdat de motoren nooit identiek zijn en nooit identiek belast worden, standaard DC motoren gaan dan varieren in snelheid en in een mooie bocht rijden.
Dat houdt dus in dat je per wiel moet bijhouden wat de snelheid is en die bijregelen.
Of voor een andere constructie gaan dan 1 motor per wiel (al is dat wel het meest flexibel en mechanisch het simpelste).

Motoren kunnen flink hoge stromen trekken, zeker als je ze geregeld (PWM oid) gaat aansturen wat je nodig gaat hebben om controle te hebben.
Dit zorgt ervoor dat je flink veel storing in je datalijnen gaat hebben, genoeg om een AVR/Arduino te resetten als je er geen rekening mee houdt.
Sowieso is het verstandig de voeding van de arduino en motoren te scheiden met een paar diodes en flink wat condensators.
Verder, overal condensators plaatsen waar mogelijk. 100nF is hiervoor een prima waarde, bijna onmogelijk om er teveel van te plaatsen, minimaal bij elke chip 1.

Verder een leuk project, veel succes ermee.

Door Tweakers user godofal, zondag 25 november 2012 01:11

doet me denken aan dit
basically hetzelfde

is trouwens een erg handig iets om te doen; simpele RC auto kopen bij de bart smit oid en die dan ombouwen tot whatever je wilt

Door Tweakers user SirBlade, zondag 25 november 2012 01:44

Je kan zelfbouw robots kopen waar je alleen een arduino in prikt en die vervolgens programmeert. Misschien is dat handig om van te leren.

Door Tweakers user Bartjezz, zondag 25 november 2012 09:27

Ik heb ooit een kitje in elkaar gezet, dat gestuurd werd met 1 motor. Die had ook 2 wielen. Het linkerwiel draaide gewoon met de motor mee, het rechterwiel blokkeerde als de motor achteruit draaide. Zo rijd je altijd rechtdoor vooruit en draait je auto altijd als je motor achteruit draait.

Door Tweakers user kmsch, zondag 25 november 2012 11:44

Goh, wat leuk! Ik heb dit zelf wel eens gedaan (een paar jaar geleden). In Bergen op Zoom hebben ze een computervereniging met een aparte robotica-tak. Ze organiseren elk jaar een kleine wedstrijd waarbij de robot zonder te botsen een bepaald parcour af moet leggen. Robot is niet bestuurd en moet het dus helemaal zelf doen. Ook wordt er geklokt, de snelste robot wint een prijs :) Je krijgt allerlei heel verschillende detectie-mechanismen, voelsprieten bijvoorbeeld, maar ze gebruiken vooral infrarood licht om hoeken te detecteren. Als chips gebruiken ze vaak het BOE-Board van Parallax.

Linkje: http://www.robotics-ccfz.nl/Race2012.html
en ook: http://www.youtube.com/wa...er_embedded&v=M4WMXu7yZGw

Succes met je project!

Door Tweakers user modernization, zondag 25 november 2012 14:16

Ik heb pas voor school mogen spelen met een Asuro, soort arduino met motoren en sensoren. Misschien kan je meer informatie erover vinden en die gebruiken voor je projectje.

Door Tweakers user ChojinZ, maandag 26 november 2012 11:31

SA007 schreef op zondag 25 november 2012 @ 00:00:
Paar tips alvast:
Met 1 motor per wiel is het erg lastig om rechtdoor te rijden.
Dit omdat de motoren nooit identiek zijn en nooit identiek belast worden, standaard DC motoren gaan dan varieren in snelheid en in een mooie bocht rijden.
Dat houdt dus in dat je per wiel moet bijhouden wat de snelheid is en die bijregelen.
Of voor een andere constructie gaan dan 1 motor per wiel (al is dat wel het meest flexibel en mechanisch het simpelste).
Bij een aantal motoren kan je bijhouden hoeveel slagen de motoren maken. Door aan te geven dat de motoren gesynced moeten zijn zullen beide motoren evenveel slagen maken waardoor je een stuk rechter rijd. Dit is geldt echter alleen voor een vlakke ondergrond. Bij een ruwe/ongelijke ondergrond zal je voor een andere oplossing moeten gaan.

@TS:

Welke taal gebruik je om de robot aan te sturen? Ikzelf gebruik RobotC.
http://www.robotc.net/
Voordeel vond ik zelf de performance en het feit dat er een redelijk grote community is. Daarnaast is RobotC redelijk flexibel.


Overigens gebruik ik geen Arduino maar gewoon Lego NXT. ;)

Door Tweakers user hifiman, vrijdag 5 april 2013 22:02

Heb dit ook al eens gedaan met arduino. Dit was een kleine oefening tussendoor om feeling te krijgen met ultrasoon sensoren. De resultaten werden gebruikt bij het maken van een hexapod.

link 1: https://www.youtube.com/watch?v=C5WJxctO56E

link 2: de hexapod: https://www.youtube.com/watch?v=epv8G_cw3RY

Reageren is niet meer mogelijk