Arduino robot - the robot itself

Door Martindo op maandag 26 november 2012 16:29 - Reacties (12)
Categorie: Robotica, Views: 2.496

Vandaag heb ik op school het onderstel van me robotje afgemaakt. In het practicumlokaal hadden we nog een onderstel met twee wielen liggen. Die heb ik gebruikt, wat draden aan gesoldeerd en een plaatje op de bovenkant gemaakt zodat de Arduino itself erop kan zitten.

Ook heb ik een infrarood sensor vast gemaakt met een klein kooitje eromheen zodat 'ie niet kapot gaat.

Robot
http://g2f.nl/0q40fmh

Binnenkant
http://g2f.nl/0wpn8ar

Binnenkant close-up
http://g2f.nl/0sfiwh9

IR Sensor
http://g2f.nl/0ei3xr8

Volgende: Hoe moeilijk is het om je app goed in te sturen? 04-'13 Hoe moeilijk is het om je app goed in te sturen?
Volgende: Arduino robot, het idee 11-'12 Arduino robot, het idee

Reacties


Door Tweakers user sypie, maandag 26 november 2012 19:25

Heb je hier per ongeluk sketchup tekeningen van? Lijkt mij wel grappig voor mijn leerlingen om zoiets te maken.

Door Tweakers user Martindo, maandag 26 november 2012 20:40

sypie schreef op maandag 26 november 2012 @ 19:25:
Heb je hier per ongeluk sketchup tekeningen van? Lijkt mij wel grappig voor mijn leerlingen om zoiets te maken.
Nee, sorry die heb ik niet. Ervaring met sketchup heb ik ook niet, wel kan ik proberen een uitslag hiervan te maken.

Door Tweakers user SA007, maandag 26 november 2012 21:26

Mm, hoeveel bereik heeft die IR sensor, zijn niet veel sensoren die langer dan een cm of 10 halen, wat een beetje weinig hiervoor is.

Verder hangt het bereik van dergelijk sensoren heel erg sterk af van het object waar je heen rijdt, sommige objecten zal je op lange afstand zien maar ook veel objecten niet.

In je vorige bericht had je het over ultrasoon, dat is daar veel beter in.
IR is veel nauwkeuriger, maar beel beperkter toepassingsgebied.

Door Tweakers user FreakyFries, dinsdag 27 november 2012 08:46

Beste kooi zo in de closeup! :-)

Door Tweakers user ChojinZ, dinsdag 27 november 2012 09:47

Kheb nog steeds geen antwoord op mijn vraag! ;)
Welke taal ga je gebruiken om de bot aan te sturen?

Door Tweakers user Martindo, dinsdag 27 november 2012 09:50

ChojinZ schreef op dinsdag 27 november 2012 @ 09:47:
Kheb nog steeds geen antwoord op mijn vraag! ;)
Welke taal ga je gebruiken om de bot aan te sturen?
Ik gebruik de Arduino IDE. Dat betekent ook een eigen programmeertaal, het lijkt in ieder geval op C en Java.
Mm, hoeveel bereik heeft die IR sensor, zijn niet veel sensoren die langer dan een cm of 10 halen, wat een beetje weinig hiervoor is.
Op dit moment weet ik dat niet, dat zal ik maar even opzoeken.
In je vorige bericht had je het over ultrasoon, dat is daar veel beter in.
IR is veel nauwkeuriger, maar beel beperkter toepassingsgebied.
Ik ben nu op school op zoek naar een ultrasoon sensor, als ik die vind wil ik die gaan gebruiken.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 27 november 2012 09:55]


Door Tweakers user GateKeaper, dinsdag 27 november 2012 10:10

Indien het infrarood-oogje de voorkant is, heb je je wielen verkeerd om zitten. Je huidige rechts moet links, en je links rechts.

Door Tweakers user Martindo, dinsdag 27 november 2012 15:40

SA007 schreef op maandag 26 november 2012 @ 21:26:
Mm, hoeveel bereik heeft die IR sensor, zijn niet veel sensoren die langer dan een cm of 10 halen, wat een beetje weinig hiervoor is.
Ik heb even de datasheet opgezocht. De sensor heeft een digitale output, bij een afstand groter dan 80cm wordt er een laag signaal afgegeven, bij een afstand kleiner dan 80cm wordt er een hoog signaal afgegeven.

Door Tweakers user analog_, dinsdag 27 november 2012 16:56

Martindo schreef op dinsdag 27 november 2012 @ 15:40:
[...]
Ik heb even de datasheet opgezocht. De sensor heeft een digitale output, bij een afstand groter dan 80cm wordt er een laag signaal afgegeven, bij een afstand kleiner dan 80cm wordt er een hoog signaal afgegeven.
Ga je de input nog filteren hiervan met een Kalman filter bijvoorbeeld? Kan erg praktisch zijn voor ruizige sensors. Ik zie net dat je maar twee states hebt, je kan dan even goed werken met Hysteresis. Soort van double threshold.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 27 november 2012 16:57]


Door Tweakers user hifiman, vrijdag 5 april 2013 22:28

Ik zou voor een SRF-08 oid gaan. Dat zijn mooie ultrasoon sensoren voor dit doel. De Ir sensor die ik op 1 vd foto's zie (kan fff niet zo snel op het merk komen) herken ik wel.Ik heb nog ergens een variant liggen die wel afstand kan meten. Maar was erg lastig om hier goede meetresultaten te verkrijgen. Tevens is voor SRF sensoren een library beschikbaar voor de arduino's. Scheelt je weer uitzoekwerk. (tenzij je wilt leren een eigen library te schrijven)

Door Tweakers user BitBooster, zaterdag 13 april 2013 16:57

Ik zie geen electronica componenten op het bordje rechts bove op de robot.
Hoe zit het met de sensoren.
Of ik had beter moeten lezen. (op het moment niet mijn hobby). :)

Door Tweakers user Martindo, zondag 14 april 2013 13:47

BitBooster schreef op zaterdag 13 april 2013 @ 16:57:
Ik zie geen electronica componenten op het bordje rechts bove op de robot.
Hoe zit het met de sensoren.
Of ik had beter moeten lezen. (op het moment niet mijn hobby). :)
Ik heb er na deze blog geen tijd meer aan besteed ivm school. Maar er zit een IR proximity sensor op de voorkant die wanneer een object op een kleinere afstand dan 80cm is een hoog signaal afgeven waardoor de robot een event zou triggeren die vervolgens 90 graden draait en vervolgens doorrijd.

Echter zou ik er nog motorshields op moeten bouwen zodat ik de toerentallen kan instellen en de auto dus beter rechtdoor kan laten rijden. Elke elektromotor is namelijk net even een ander toerental heeft waardoor hij niet meer rechtdoor rijdt.

Reageren is niet meer mogelijk